Се одржа гала настанот „Вечер за жени во спортот“

На 20-ти декември се одржа гала настан „Вечер за жени во спортот“ кој втора година по ред се организира во Македонија. На овој настан во свечена атмосфера се доделија награди во дванаесет категории. Целта на овој настан, е да се […]

Работилницата на тема родова еднаквост во спортот во Штип

Вчера во основното училиште ,,Тошо Арсов” во Штип, се одржа работилницата на тема родова еднаквост во спортот, прикажана преку спорт за развој методологијата. Девојките и момците кои учествуваа, се запознаа со сите придобивки од спортувањето и важноста од креирање на […]

Инклузија на Ромите преку спортски активности

Со задоволство ве информираме дека ТАКТ е партнер на новиот Ерасмус проект кој ќе се однесува на социјална инклузија на Ромите преку спортски активности. Во следните две години ќе развиеме и спроведеме спортска програма во повеќе општини, промовирајќи го спортот […]

Панел-дискусија „Жената во спортот“

Панел-дискусија со наслов „Жената во спортот“, под покровителство на Sport Vision, ги раскажа инспиративните приказни на Елена Бубало, фитнес-инструкторка, Едина Муса, кошаркарка и фитнес-инструкторка, Снеже Велков и Билјана Миланова, интернационална фудбалска судијка. Дискусијата ја водеше Магдалена Спасовска од невладината организација […]

Учество на конференција на тема спортска дипломатија во Стразбур

Минативе денови во Стразбург се одржа третиот по ред настан на тема спортска дипломатија во рамките на Еразмус проектот „Промоција на стратегија на спортска дипломатија на Европско ниво“. Панелистите од Советот на Европа, Интернационалниот Олимписки Комитет, УНЕСКО и други институции, […]

5 години TAKT!

ТАКТ ја одбележа 5 годишнината од своето постоење која се одржа во Француски институт во Скопје. Заедно со најблиските пријатели и пријателки, партнери и соработници го прославивме успехот и постигнатите резултати на полето на родовата еднаквост, инклузија и спортска дипломатија. […]

Форум на тема родова еднаквост во спортот во Хелсинки

Минатите денови во Хелсинки се одржа досега најголемиот форум на тема родова еднаквост во спортот, кој е завршен настан на едногодишната програма #NewLeaders за лидерство и унапредување на еднаквоста во спортскиот сектор. Претседателот на Интернационалниот Олимписки Комитет Томас Бах, како […]

Презентацијата на проектот „FREE RIDE MAVROVO“ во Маврово

ТАКТ учествуваше на презентацијата на проектот „FREE RIDE MAVROVO – слободен спуст преку целата година“ кој се одржа во Маврово. Овој проект предвидува: конструкција на Велосипедски парк на скијалиштето кој ќе функционира од месец мај до ноември, реновирање на Трифкова […]

Младинска едукација преку спорт

ТАКТ започнува со имплементација на новиот проект „Младинска едукација преку спорт“ кој ќе се реализира во општина Чаир, а ќе опфати обуки на спортски работници и креирање на спортска програма за млади. Целта на проектот е да се промовира спортот […]

Застани #НаНејзинаСтрана, кампања за еднаквост во спортот

Oрганизацијата ТАКТ (Together Advancing Common Trust) објави кампања за еднаков третман, еднаква поддршка и еднакви можности за сите во спортот под мотото #ЗастаниНаНејзинаСтрана, која ги повикува сите во спортскиот сектор да застанат на страната на родовата еднаквост. „Спортистите кои застанаа […]