„КОГА ЌЕ ПОЧУВСТВУВАШ ДЕКА СИ УМОРЕН ОД „ЛУДОТО ТЕМПО“, СЕ ПОЈАВУВА НОВ ПРЕДИЗВИК…“

ИНТЕРВЈУ СО СПОРТСКИТЕ НОВИНАРКИ МАРИЈА КОВАЧЕВА И НАТАША СТАНЧИЌ Упорност, истрајност и цврст карактер, се три основни карактеристики на жените спортски новинарки. Во историјата на новинарството жените секогаш се бореле за своето место, а оваа борба е посебно видлива во […]

Ново интервју со Пулексенија Јовановска

Прочитајте го новото интервју во серијалот интервјуа на веб страната на ТАКТ, овој пат со Пулексенија Јовановска, најдобрата македонска каратистка, најуспешна спортистка за 2019 година и олимписка кандидатка за ОИ во Токио.

Марш за женски права

8 ми март е ден кога ја славиме секоја борба, секој глас, секој отпор! Оваа година, гласно и недвосмислено го посветуваме на жртвите на родово базирано насилство. Ве повикуваме да марширате заедно со нас со почеток во 12 часот од […]

Паботилница за родова еднаквост во спортот во Штип

Оваа недела тим на ТАКТ беше во ОУ Славејко Арсов во Штип каде се одржа работилница за родова еднаквост во спортот преку методологијата спорт за развој. На оваа работилница учениците имаа можност преку едукативни игри да осознаат што значи родова […]

Координативен состанок за креирање на локално партнерство во Маврово

Денес се одржа првиот во серијата координативни состаноци за креирање на локално партнерство за развој на планинскиот туризам, спортот и младите. Преку овој проект кој ќе се реализира во следните месеци, ќе го истакнеме потенцијалот во општината Маврово и Ростуша, […]

Соработка со Skopje Wild Boars Rugby Club

ТАКТ со задоволство ја најавува соработката со Skopje Wild Boars Rugby Club кои целат кон популаризација на рагби спортот кај младите во нашата земја. ТАКТ ќе придонесе со промоција на родовата еднаквост во овој спорт и зголемување на бројот на […]

Пулeксенија Јовановска: „8 Март треба да нè потсети да се бориме за рамноправност секогаш кога ја немаме“

Пулексенија Јовановска е најдобрата македонска каратистка, најуспешна спортистка за 2019 година и олимписка кандидатка за ОИ во Токио. Верува во себе и како голем борец во спортот и во животот сигурно чекори по патот на успехот. Во каратето се пронаоѓа […]

Ново партнерство и акциски план со Општина Карпош

Приказната Спорт за развој продолжува, a TAKT семејството се проширува! TAKT креира ново партнерство и акциски план со Општина Карпош во инспиративен процес исполнет со креативни предлози и решенија. Игрите за спорт за развој се наша поддршка во креирањето на […]

Состанок за проектот RISE – Вклучување на Ромите преку спорт

Првиот состанок за проектот RISE – Вклучување на Ромите преку спорт, се одржа овој викенд во Будимпешта. BAIS носителите на овој проект и nivnite партнери се насочуваат кон социјално загрозените групи. Ние веруваме дека спортот е одлична алатка за подобрување […]

Презентација на проектот „Младинска едукација преку спорт“ во општина Чаир

Во просториите на Младинскиот Центар во општина Чаир ТАКТ го презентираше проектот „Младинска едукација преку спорт“ и активностите во кои ќе се вклучат спортските работници во рамките на овој проект. За младите од маргинализирани средини во Чаир ќе креираме бесплатна […]