Координативен состанок за креирање на локално партнерство во Маврово

Денес се одржа првиот во серијата координативни состаноци за креирање на локално партнерство за развој на планинскиот туризам, спортот и младите. Преку овој проект кој ќе се реализира во следните месеци, ќе го истакнеме потенцијалот во општината Маврово и Ростуша, […]

Соработка со Skopje Wild Boars Rugby Club

ТАКТ со задоволство ја најавува соработката со Skopje Wild Boars Rugby Club кои целат кон популаризација на рагби спортот кај младите во нашата земја. ТАКТ ќе придонесе со промоција на родовата еднаквост во овој спорт и зголемување на бројот на […]

Пулeксенија Јовановска: „8 Март треба да нè потсети да се бориме за рамноправност секогаш кога ја немаме“

Пулексенија Јовановска е најдобрата македонска каратистка, најуспешна спортистка за 2019 година и олимписка кандидатка за ОИ во Токио. Верува во себе и како голем борец во спортот и во животот сигурно чекори по патот на успехот. Во каратето се пронаоѓа […]

Ново партнерство и акциски план со Општина Карпош

Приказната Спорт за развој продолжува, a TAKT семејството се проширува! TAKT креира ново партнерство и акциски план со Општина Карпош во инспиративен процес исполнет со креативни предлози и решенија. Игрите за спорт за развој се наша поддршка во креирањето на […]

Состанок за проектот RISE – Вклучување на Ромите преку спорт

Првиот состанок за проектот RISE – Вклучување на Ромите преку спорт, се одржа овој викенд во Будимпешта. BAIS носителите на овој проект и nivnite партнери се насочуваат кон социјално загрозените групи. Ние веруваме дека спортот е одлична алатка за подобрување […]

Презентација на проектот „Младинска едукација преку спорт“ во општина Чаир

Во просториите на Младинскиот Центар во општина Чаир ТАКТ го презентираше проектот „Младинска едукација преку спорт“ и активностите во кои ќе се вклучат спортските работници во рамките на овој проект. За младите од маргинализирани средини во Чаир ќе креираме бесплатна […]

ЗОРИЦА БЛАЖЕВСКА: „Храбрите жени сигурно газат во „машките“ ракометни води“

Зорица Блажевска е претседателка на РК Металург и членка на УО на Ракометната федерација на Македонија. Лани таа стана прва и единствена жена на оваа функција во машката ракометна Лига на шампионите и во регионалната СЕХА лига, а годината со […]

Биди рамноправен, биди фер

Целта на проектот „Да бидеме рамноправни, да бидеме фер“ е да се се промовира спортот како алатка за зајакнување на младите девојки и социјална инклузија на младите од маргинализирани заедници. Преку спортски активности младите ќе ги развиваат своите лидерски капацитети […]

Образование на младите преку спорт

Проектот „Младинска едукација преку спорт“ ќе се одвива во општината Чаир и ќе се однесува на едукација и превенција на радикализација преку спортки програми и активности. Во рамките на проектот, младите од оваа општина преку спорт за развој методологијата ќе […]

Сите заедно за родова еднаквост во спорт

Овој четиримесечен проект цели кон публикација на успешни спортистки и нивните спортски достигнувања како и промоција на девојки и жени кои професионално делуваат во спортскиот сектор. Дел од активностите се однесуваат на интервјуа, медиумска кампања на социјални медиуми и организација […]