Телемарк 2014

Телемарк Македонија беше организиран на два скијачки терена, Маврово и Попова Шапка, кој резултираше во учество на повеќе од 100 учесници, со искуство или мало искуство во скијање. Целта на проектот беше да се нагласи важноста на физичките активности и да придонесе во унапредување на жените во спортките активности на отворено. Проектот еднакво ги промовираше македонските најголеми скијачки ресорти како и природните убавини и терени кои тие ги нудат.

Телемарк 2015
Успешноста на проектот Телемарк 2014 беше повторен и следната година, со засилено учество на скијачи ентузијасти од целиот регион.Настанот беше надополнет со дебати за важноста на учеството на жените во спортот, теоретски предавања за телемарк скијањето, презентации на видеа од скијање,планинарење и разни други активности. Проектот беше поддржан од страна на Одделот за Државна Глобална Спортска Менторска Програма на САД, амбасадата на Италија, Општина Ростуше и Маврово, и ски центарот Жаре Лазаревски.

Telemark Macedonia